Kostka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto: mąkę, masło i cukier wyłóż na stolnicę i posiekaj.
2.Z ciasta uformuj kopczyk, zrób dołek i wlej żółtka. Ugnieć na gładkie ciasto.
3.Ciasto wyłóż na blaszkę (wym. 37 x 25 cm ). Wstaw na 30 minut do lodówki.
4.Na dużą i szeroką patelnię wlej mleko i wsyp cukier, podgrzewaj na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło.
5.Po ok. 30-40 minutach mleko się zredukuje i utworzy się tzw. krówka. Jeśli przeciągniesz łyżką po środku patelni i masa się nie zlewa oznacza, że jest gotowa.
6.Ciasto piecz przez 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Wyłóż i całkowicie ostudź.
7.Na ciasto rozsmaruj powidła śliwkowe.
8.Orzechy grubo przesiekaj i dodaj do ciepłej krówki, wymieszaj i nałóż na ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki by krówka stężała. Przed podaniem dobrze jest ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by się ociepliło, bo wtedy lepiej smakuje.
Komentarze