Kostka orzechowa

5 (193 ocen)

Kruche ciasto z domową krówką i orzechami.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki orkiszowej jasnej
    150 g masła
    100 g cukru
    3 żółtka

    Krówka:
    2 szklanki mleka
    2 szklanki cukru

    200 g mieszanych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca, słonecznik)
    1 mały słoik powideł śliwkowych (muszą być gęste)
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Kostka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Na ciasto: mąkę, masło i cukier wyłóż na stolnicę i posiekaj.
  • Ciasto 2. Z ciasta uformuj kopczyk, zrób dołek i wlej żółtka. Ugnieć na gładkie ciasto.
  • Ciasto przed pieczeniem 3. Ciasto wyłóż na blaszkę (wym. 37 x 25 cm ). Wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Mleko na krówkę 4. Na dużą i szeroką patelnię wlej mleko i wsyp cukier, podgrzewaj na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło.
  • Krówka 5. Po ok. 30-40 minutach mleko się zredukuje i utworzy się tzw. krówka. Jeśli przeciągniesz łyżką po środku patelni i masa się nie zlewa oznacza, że jest gotowa.
  • Podpieczony spód ciasta 6. Ciasto piecz przez 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Wyłóż i całkowicie ostudź.
  • Ciasto posmarowane powidłami 7. Na ciasto rozsmaruj powidła śliwkowe.
  • Kostka orzechowa 8. Orzechy grubo przesiekaj i dodaj do ciepłej krówki, wymieszaj i nałóż na ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki by krówka stężała. Przed podaniem dobrze jest ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by się ociepliło, bo wtedy lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Powidła śliwkowe Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować