Kostka kakaowa z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonały dodatek do kawy podczas babskich pogaduszek.

Składniki:

  • ● 8 jajek
    ● 50 dag cukru
    ● 15 dag mąki
    ● 3 łyżeczki kakao
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 8 łyżek oleju
    ● olejek rumowy
    Krem:
    ● 6 łyżek cukru
    ● 400 ml mleka
    ● 2 op. kremu cytrynowego
    ● 4 kostki czekolady
    Oraz:
    ● olej i mąka do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem cytrynowy

Kostka kakaowa z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciemne ciasto 1. Białka ubijamy z 20 dag cukru na sztywno. Dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy, napowietrzając ciasto. Przekładamy do posmarowanej olejem i posypanej mąką formy (25x37 cm). Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Pozostały cukier mieszamy z 300 ml wody i gotujemy
    5 minut. Wlewamy kilka kropli olejku rumowego. Studzimy.
  • 3. Krem cytrynowy mieszamy z mlekiem i cukrem i przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 4. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Polewamy syropem rumowym i przekładamy połową kremu. Wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w kwadraty. Na każdy wyciskamy dekoracyjnie krem, tworząc stożek. Posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować