Koronka flandryjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora i brokuła myjemy dzielimy na małe różyczki. Zagotowujemy wodę z solą i blanszujemy różyczki 2-3 minuty, a następnie hartujemy je w wodzie z lodem i odcedzamy.
2.Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż zrobią się skwarki.
3.Robimy sos beszamelowy: margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i dokładnie trzepaczką mieszamy stale podgrzewając, następnie wlewamy zimne mleko i stale mieszając gotujemy 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepujemy jajko i wlewamy do garnka z sosem energicznie mieszając.
4.Połowę sosu wylewamy do żaroodpornego naczynia, na sosie kładziemy naprzemiennie różyczki kalafiora i brokuła
5.Koronkę posypujemy skwarkami boczku.
6.Na zapiekance układamy kuleczki mozzarelli.
7.Zapiekankę zalewamy resztą sosu. Posypujemy serem żółtym oraz bułką tartą.
8.Koronkę flandryjską zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka na wierzchu powinna się lekko zrumienić.
Komentarze