Kopiec z truskawek z kremem malibu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Najlepiej dzień wcześniej rozpocząć pracę od zrobienia kopuły z truskawek. Potrzebna jest do tego miska o średnicy mniej więcej 20cm wyłożona folią spożywczą. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, którą następnie schładzamy. W między czasie myjemy truskawki i kroimy je na pół. W ostudzonej galaretce maczamy truskawki nacięciem ku misce. Truskawki układamy od mniejszych do większych rozmiarów. W połowie pracy wkładamy miskę do lodówki na 30 minut i rozpoczynamy ponownie pracę. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Na kolejny dzień pracę zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz kakao .Przekładamy masę do formy
(o średnicy 21cm) i pieczemy przez 15-18 minut w temp. 175st.C. Studzimy.
Przygotowujemy masę:
Do 0,75 l mleka dodajemy cukier -zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe jajka z mąką , 2 budynie i resztę mleka - wlewamy do mleka z cukrem . Robimy budyń. Gdy już ostygnie dodajemy po 1 łyżce budyniu do utartej margaryny na końcu dodając do smaku malibu.
Gdy masa już ostygnie możemy dodać ją do kopuły truskawkowej, przykrywamy ją następnie biszkoptem najlepiej z ponczem. całość wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Na kolejny dzień odwracamy i kroimy.
Komentarze