Kopiec kreta z kremem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp. 180 stopni(do suchego patyczka). Z wystudzonego ciasta zdjąć wierzch i wydrążyć środek, pokruszyć ciasto.
Połowę gruszek zmiksować, drugą połowę pokroić na drobne kawałki. Syrop odlać(ma być ¾ szklanki), podgrzać, rozpuścić galaretkę, wystudzić. Śmietanę ubić, dodać jogurt, miksować. Następnie dodać zmiksowane gruszki, wymieszać. Na koniec dodać tężejąca galaretkę, zmiksować.
Na ciasto warstwami nanosić krem i kawałki gruszek. Na koniec posypać ciasto pokruszonymi kawałkami, tworząc kopiec, docisnąć w krem. Schłodzić ciasto.
Komentarze