Kopiec kreta z kremem gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto kopiec kreta z kremem z dodatkiem gruszki. Super smak, delikatnego kremu i czekoladowego ciasta.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Tortownica o śr. 24 cm
    Tłuszcz do formy
    4 duże jajka
    ½ szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    Sól do smaku
    3 łyżki oleju
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 słoik gruszek w syropie(900 ml)
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 galaretka gruszkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kopiec kreta z kremem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać olej, wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp. 180 stopni(do suchego patyczka). Z wystudzonego ciasta zdjąć wierzch i wydrążyć środek, pokruszyć ciasto.
    Połowę gruszek zmiksować, drugą połowę pokroić na drobne kawałki. Syrop odlać(ma być ¾ szklanki), podgrzać, rozpuścić galaretkę, wystudzić. Śmietanę ubić, dodać jogurt, miksować. Następnie dodać zmiksowane gruszki, wymieszać. Na koniec dodać tężejąca galaretkę, zmiksować.
    Na ciasto warstwami nanosić krem i kawałki gruszek. Na koniec posypać ciasto pokruszonymi kawałkami, tworząc kopiec, docisnąć w krem. Schłodzić ciasto.

Porady

1. do ubijanej śmietany można dodać łyżkę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować