Kopiec skrzata

4.99 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe

    450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    170 g mąki tortowej
    210 g mąki krupczatki
    250 g cukru
    3 duże jajka
    250 ml oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina truskawkowa

    350 g truskawek *
    50 ml zimnej wody
    2 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem stracciatella

    300 ml śmietany kremówki **
    200 g mascarpone
    40 g czekolady gorzkiej
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kopiec skrzata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe

    Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
    Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
    Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Ścięte części ciasta kruszymy.
  • 2. Frużelina truskawkowa

    Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
  • 3. Krem straciatella

    Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.
    * użyłam mrożonych malin
    ** użyłam śmietany 48%
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować