Kolorowa pieczeń ze schabu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Przepis powstał przez przypadek. Musiałam w szybki sposób dobrze spożytkować większą ilość schabu i boczku. Dodałam jeszcze trochę warzyw i powstała taka pieczeń. Jest pyszna i wilgotna :) Doskonała na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    200 g tłustego wędzonego boczku
    500 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki zielonej
    1 duża cebula
    1 bułka
    5 ząbków czosnku
    2 jajka
    pęczek pietruszki
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    tymianek, rozmaryn, majeranek
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowa pieczeń ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
    Bułkę namaczamy w wodzie, dokładnie odciskamy, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
    Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy.
    Pieczarki kroimy w większe kawałki i dusimy do odparowania płynu.
    Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, pieczarki, paprykę, rozbite jajka, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej. Masę mięsną przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 8 x 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia, ugniatamy, żeby nie było wolnych przestrzeni w masie, wierzch posypujemy odrobiną bułki tartej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego :)

Porady

Jeśli używamy keksówki w mniejszych rozmiarach i wyższej to pieczemy dłużej, ok. godzinę i 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować