Po świętach najwięcej w mojej lodówce jest resztek wędliny, znalazł się też kotlet, udka i trochę pasztetu. To idealne składniki do zrobienia nadzienia do klusek śląskich. Proste i przepyszne.
Kluski śląskie z nadzieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.
3.Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
4.Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego.
5.Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz.
Komentarze