Tarta warzywna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dzieciaki szybko i z wielkim apetytem zjadły taką uśmiechniętą tartę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mąki
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • Szczypta soli i cukru
    Nadzienie:
    • por
    • 1 papryka czerwona
    • 300 g piersi kurczaka
    • Cebula czerwona
    • ½ puszki kukurydzy
    • ½ szklanki zielonego groszku
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • 100 g żółtego sera
    • 2 jajka (można też dodać pozostałe 2 białka)
    • Przyprawa do kurczaka
    • Słodka papryka
    • Oregano
    • Zioła prowansalskie
    • Sól, pieprz
    • Oliwa z oliwek do smażenia
    Dekoracja:
    • 2 oliwki
    • 4 pomidorki koktajlowe
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
  • 3. Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
  • 4. Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
  • 5. Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować