Tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotuj farsz. Kurczaka pokrój w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w pióra a pora w krążki. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzuć pora i paprykę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek oraz zioła i cały farsz przełóż na spód od tarty (można odłożyć kilka krążków pora do dekoracji).
3.Śmietanę wymieszaj z jajkami . Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos równomiernie wylej na tarte.
4.Zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach.
5.Tarte udekoruj warzywną buźką z pomidorków koktajlowych, oczkami z oliwek, noskiem z cebuli i włoskami z pora i natki.
Komentarze