Käsespätzle

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Obiad ekspresowy, tani i smaczny :-) Domowe kluseczki lane z serem i cebulką. Jest to danie tradycyjne Niemiec na Bawarii

  • 30 min

Składniki:

  • Kluseczki :
    ok 3 szkl mąki
    2 jajka
    woda

    250g sera żółtego
    4-5 cebul
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Ser

Käsespätzle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DO miski wsyp mąkę , dodaj jajka i wlej trochę wody. Mieszaj , ewentualnie dolewając wody. Ciasto ma być gęste lecz delikatnie lejące.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.
    Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie pół plasterki - przesmażamy na oleju.
  • 3. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda zacznie wrzeć robimy kluseczki - na sitko z większymi oczami wlewamy ciasto i łopatką mieszamy by kluseczki wlatywały do wody - bądź nakładać ciasto łyzką starając się by kluseczki były malutkie. Gotujemy ok 10-15 min
  • 4. W misce ukaldamy warstwy : ciepłe kluseczki, ser, ciepłe kluseczki, ser, ciepłe kluseczki , ser ,ciepła cebulka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować