Leniwe Na Słono

4.5 (165 ocen)

Czy leniwe muszą być na słodko..., no nie, mogą tez być na słono i wspaniale smakować :)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
    100-150 gr sera twarogowego
    1/2 cebulki zeszkloej
    1 całe jajko
    około 1 szkl mąki pszennej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne Ser

Leniwe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę szklimy.
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki )
    i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się.
    Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka.
  • 2. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków.
  • 3. Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki. Mogą kształtem przypominać kopytka tak jak moje ;)
    Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min.
    Podajemy ze skwareczkami bądź cebulką. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować