Czy leniwe muszą być na słodko..., no nie, mogą tez być na słono i wspaniale smakować :)
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
100-150 gr sera twarogowego
1/2 cebulki zeszkloej
1 całe jajko
około 1 szkl mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
Leniwe na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę szklimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki )
i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się.
Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka.
2. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków.
3.Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki. Mogą kształtem przypominać kopytka tak jak moje ;)
Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min.
Podajemy ze skwareczkami bądź cebulką. Smacznego !!!
Komentarze