Kluchy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i mielimy w maszynce .
W misce dociskamy delikatnie do dna i rysujemy krzyż .
1/4 części całości wyjmujemy a w dołek po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną .
Wyrabiamy ciasto.
Kształtujemy 2 wałki o średnicy około 5-6 cm i kroimy na 2 cm plastry.
2.Przygotowujemy farsz;
Grzyby wcześniej obgotowane i pokrojone u mnie rozmrożone (wtedy jest mniej pracy.)
Cebule drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy grzyby.
Chwile smażymy by nadmiar płynu odparował.
Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Odkładamy 3 łyżki grzybów.
Na każdy kawałek lekko spłaszczonego ciasta nakładamy łyżeczkę farszu.
Zlepiamy w kulę.
Gotowe kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie osolonego wrzątku.
3.Z odłożonym grzybów robimy sos.
Zalewamy je wodą ,gotujemy ,a następnie zaprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Porady
Do farszu użyłam wyjęte z zamrażalki grzyby już przygotowane na farsz tj pokrojone. Lubie mieć takie zapasy.
Ziemniaki możemy wykorzystać z dnia poprzedniego ,które nam zostały z obiadu .
Komentarze