Kluchy nagusy

4.5 (167 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak nazywane w moim rodzinnym domu. Zwane też kluskami szarymi, scykanymi... Dobre z boczkiem, ale też na słodko, z ricottą i cynamonem. Mama podaje je do czarniny i gulaszu... Kuchnia podhalańska.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - boczek wędzony: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluchy nagusy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, wkładamy na sitko, aby odciekły.
    Mieszamy z mąką i dodajemy krochmal z odcieku. Masa musi być gęsta. Solimy.
  • 2. Wodę gotujemy w dużym garnku.
    Na talerz wykładamy masę ziemniaczaną i łyżką zrzucamy porcje na gotującą się wodę. Delikatnie mieszamy łyżką i gotujemy około 4 minut od wypłynięcia klusków na powierzchnię.
    Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 3. Boczek smażymy na chrupko, mieszamy z częścią klusków.

    Pozostałą część posypujemy brążowym cukrem, cynamonem i podajemy z ricottą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować