Kluchy ziemniaczane

4.48 (143 ocen)

  • 20 min

Przepis dostałam od mamy,te kluski od zawsze gościły na naszym rodzinnym stole i smakowały calej rodzinie.

  • 20 min

Składniki:

  • -około 1kg mąki
    -1 kg ziemniaków
    -sól,pieprz
    -0,5 kg boczku wędzonego
    -mała kostka twarogu
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kluchy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane.
  • 2. Do startych ziemniaków dodać makę,posolić, popieprzyć do smaku,wymieszać łyżką (ciasto musi stawiać opór).Ciasto musi być dosyć gęste aby nie rozpadło sie podczas gotowania, jezeli po dodaniu mąki widzimy że ciasto jest zbyt rzadkie,dodajemy więcej do uzyskania zbitej ale nie twardej konsystencji .
  • 3. Boczek kroimy w kostkę, smażymy aż się wytopi tłuszcz.
  • 4. W garnku zagotowujemy wodę,solimy.Trochę ciasta nakładamy na deskę i łyżką ściągamy po kawałku na wrzątek,gotujemy około15 minut Gorące kluchy wykładamy na talerz, posypujemy boczkiem i pokruszonym twarogiem.

Porady

Kluchy można podawać z sosami mięsnymi,na drugi dzień doskonale smakują odsmażone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować