Ketchup z cukinii

5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Aromatyczny, pikantny i pyszny dodatek do mięsa, wędliny czy kanapki . Polecam !

Składniki:

  • ( na 7 słoiczków )

    1,5 kg obranej cukinii

    0,5 kg cebuli

    2 szklanki cukru

    szklanka octu

    łyżeczka słodkiej papryki

    kopiasta łyżeczka cayenne

    łyżeczka pieprzu

    400 g koncentratu pomidorowego

    garść soli
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki , cebulę drobno kroimy.

    Całość przekładamy do większego garnka , zasypujemy garścią soli , mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

    Po tym czasie warzywa stawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać .

    Następnie dodajemy cukier i ocet , gotujemy ok. 20 minut , mieszając od czasu do czasu .

    Dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Zdejmujemy ketchup z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na gładki sos . Sprawdzamy konsystencję i smak , w razie potrzeby redukujemy i doprawiamy do smaku .

    Przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i zakręcamy .

    Pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować