Ketchup z cukinii

4.5 (149 ocen)

Pyszny domowy ketchup.

Składniki:

  • ok 1,5 kg obranej cukinii
    0,5 kg obranej cebuli
    2 szklanki cukru
    1 szklanka octu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 kopiasta łyżeczka cayenne lub ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    400 g przecieru pomidorowego
    garść soli
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ketchup z cukinii 1. Cukinię i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki, zasypać garścią soli, wymieszać i odstawić na minimum 6 godzin. Nie odciskać.
  • Ketchup z cukinii 2. Po tym czasie warzywa gotować aż zmiękną. Za pomocą blendera zmiksować na papkę. Następnie dodać cukier i ocet i gotować 20 minut. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy - gotować kolejne 20 minut, mieszając całość od czasu do czasu. Gorące przelać do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować