Ketchup z cukinii

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Idealny do pizzy, na kanapkę czy dodatek do sosów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1,5 kg cukinii

    - 0,5 kg cebuli

    - 3 czerwone papryki

    - szklanka cukru

    - 1 szklanka octu (następnym razem dałabym 0,5 szkl.)

    - 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

    - ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne

    - 0,5 łyżeczki bazylii

    - 300 g koncentratu pomidorowego

    - 3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę szatkujemy w malakserze na piórka (lub kroimy). Cukinię obieramy, wybieramy nasiona, ścieramy na tarce lub w malakserze. Warzywa solimy i mieszamy w dużym garnku, odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy z powstałym sosem aż zmiękną. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ketchup zgęstnieje. Całość miksujemy blenderem. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować