Klasyczny keks upieczony w oparciu o wskazówki BarbaryBytnerowiczowej
Składniki:
5 jajek
20 dag cukru pudru
20 dag masła
kilka kropli aromatu pomarańczowego
30 dag i 1 łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag gotowej mieszanki keksowej (Bakalland) lub po 10 dag miękkich rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej i kandyzowanego ananasa lub papai
5-10 dag posiekanych orzechów laskowych
1.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia.
2.Masło spienić w misce przy pomocy łopatek miksera, dodać do niego aromat i cukier puder. Dokładnie utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku pilnując, aby poprzednie zostało dokładnie wtarte w masę (jajka najlepiej wybijać pojedynczo do oddzielnej miseczki, żeby niechcący nie dodać do ciasta zepsutego).
Kiedy masa zwiększy objętość i będzie dobrze ubita, w 2-3 partiach dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie ją wmieszać na mniejszych obrotach.
3.Do mieszanki keksowej wsypać łyżkę mąki i wymieszać (moje owoce ze świeżo otwartej paczki były miękkie i wilgotne, nie musiałam ich namaczać), a następnie razem z posiekanymi orzechami dodać do ciasta i wymieszać łopatką. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej keksówki i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 minut, a przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy już nie jest w środku surowe. Pozwolić spokojnie mu wystygnąć.
Komentarze