Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

0 (0 ocen)

Ciasto zaniosłam do pracy, koleżanki wprost się rozpływały z zachwytu nad nim:) a masy powstały na skutek okrojonych zapasów w lodówce i wyszło mniam:)

Składniki:

  • Spód:
    85 g suszonej żurawiny
    100 g orzechów nerkowca
    75 g herbatników
    100 g margaryny
    75 g cukru
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    50 ml kremówki
    Pianka kawowa:
    330 g śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Masa jogurtowa:
    1 biała czekoladowa
    250 g jogurtu naturalnego
    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    15 g gorzkiej czekolady

    Forma 23,5*23,5 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Pianka Kawy

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fe49nn 1. Spód:
    Żurawinę i orzechy posiekać. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki
  • image-2a00un8 2. Jajko roztrzepać w miseczce. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, kakao. Dodać roztrzepane jajko. Postawić na ogień i ogrzewać do rozpuszczenia margaryny i cukru. Stale mieszać aby masa się nie przypaliła. Następnie stopniowo wlewać śmietankę,cały czas mieszając. Gotować około 4-5 minut aż masa zgęstnieje.
  • image-176x9k4 3. Zdjąć z ognia i dodać żurawinę, orzechy i herbatniki. Wymieszać.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki aby spód stwardniał.
  • image-0ot293u 4. Kawowa pianka:
    Zimną kremówkę przelać do miski, dodać kawę i wymieszać. Odłożyć do lodówki aby kawa dokładnie się rozpuściła w śmietance. Gdy to nastąpi, ponownie wymieszać i dodać cukier puder. Ubić na sztywno.
  • image-20f5g1m 5. Gotową piankę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
  • image-0y28ovw 6. Masa jogurtowo-czekoladowa:
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
    Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorących wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać aby nie grudek w masie.
  • image-0a9uiml 7. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Masę dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać.
    Masę rozsmarować na kawowej piance i wstawić do lodówki na całą noc.
  • 8. Dekoracja:
    Kolejnego dnia gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Udekorować ciasto tworząc esy-floresy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować