Pianka porzeczkowo czekoladowa

  • wyświetlono: 1531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Ciasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek.

mysza75
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
3 jajka wielkość M
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki 30 %
400 g serka mascarpone
200 g czekolady gorzkiej

pianka porzeczkowa:
500 g porzeczki czerwonej
200 g cukru
5 białek wielkość M
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody zimnej

dekoracja:
śmietana kremówka
1 galaretką owoce leśne
20 dkg porzeczek
groszki czekoladowe
melisa

Sposób przygotowania przepisu:

Pianka porzeczkowo czekoladowa

  • ubita piana z białek1. Biszkopt:
    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko łączę mikserem. Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką.
  • biszkopt czekoladowy2. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.
  • krem czekoladowy3. Krem czekoladowy:
    Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą.
  • krem na biszkopcie4. Na zimny biszkopt wylewam krem czekoladowy i wstawiam do lodówki na dwie godziny.
  • mus z porzeczek5. Pianka :
    Porzeczki myję, obieram i miksuję blenderem. Przecieram przez sito pozbawiając się pestek i skórek. Białka, przelewam do miski metalowej, dodaję cukier i ubijam mikserem około 3 minuty na parze. Potem zdejmuję z pary miskę i ubijam dalej około 2-3 minuty. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody, dodaję 1/3 szklanki musu porzeczkowego i rozpuszczam w mikrofali. Żelatynę przelewam do musu porzeczkowego. Do białek wlewam pomału mus i cały czas miksuję. Robię to stopniowo nie od razu.
  • pianka porzeczkowa6. Potem wylewam piankę porzeczkową i wstawiam na dwie godziny do lodówki.
    Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

CiastobiszkoptczekoladaDeserporzeczkipianka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z pianką

Dodane przez: wiola88

Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z pianką

Ciasto to piekę na święta i nie...

Ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową...

Mięciutkie biszkopty przełożyłam...

Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto porzeczkowo-czekoladowe

Idealny słodko-kwaśny deser na...

image-1iqborp

Dodane przez: Mniam1

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

Kruche, czekoladowe ciasto, a w...

image-0kgr525

Dodane przez: wiesiołek

Szarlotka czekoladowa z pianką cytrynową

Pyszna, podwójnie owocowa z prawdziwą...

image-1wf018q

Dodane przez: KuchniaPoli

PÓŁKRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I CZEKOLADOWĄ...

Półkruche ciasto z owocami i budyniową...