Kaszanka inaczej

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To proste danie, które wspaniale smakuje dzięki jabłkom.

Składniki:

  • ● 1,2 kg kaszanki
    ● 4 kwaśne jabłka
    ● 4 ugotowane ziemniaki
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● jajko
    ● 2 łyżki startego chrzanu lub musztardy
    ● masło
    ● sól
    ● pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Dania główne

Kaszanka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i jabłka obieramy,
    z kaszanki zdejmujemy osłonkę.
    Ziemniaki i kaszankę kroimy
    w plastry, a jabłka ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • 2. Na dnie wysmarowanej tłuszczem
    formy układamy ziemniaki,
    następnie kaszankę, a na
    wierzchu warstwę startych jabłek.
    Zalewamy śmietaną
    wymieszaną z mąką, jajkiem,
    chrzanem lub musztardą,
    szczyptą soli i pieprzu. Posypujemy
    wiórkami masła. Zapiekamy
    ok. 30 minut w 160 °C.

Porady

Kaszankę możemy polać keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować