Karp w galarecie

4.5 (187 ocen)

Nie przepadam za karpiem, ale tak przygotowany jest naprawdę pyszny.

Składniki:

  • 1 karp
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    1 cebula
    imbir ok. 3 cm
    2 jajka
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz
    sól
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka octu
    1 białko
    kilka plasterków cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ryba Przystawki

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypatroszonego, oczyszczonego karpia dokładnie umyć. Odciąć głowę, ogon i płetwy. Z głowy wyjąć oczy i skrzela, resztę pokroić w dzwonka i wszystko wymoczyć w zimnej wodzie.
  • 2. Oczyszczone warzywa i obrany, pokrojony w plasterki imbir, głowę, płetwy, ogon i przyprawy zalać sześcioma szklankami wody i na małym ogniu gotować około godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na tyle plastrów ile jest kawałków karpia.
  • 3. Wywar przecedzić, włożyć dzwonka karpia i gotować 30 minut. Ostrożnie wyjąć i ułożyć na półmisku. W środek każdego dzwonka włożyć plaser jajka.
  • 4. Do zimnego wywaru wlać ocet i rozmieszane białko, mieszając zagotować i przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. W części wywaru rozpuścić żelatynę i dodać do reszty. W razie potrzeby doprawić. Zimnym tężejącym wywarem zalać karpia na półmisku.Ułożyć plasterki cytryny i dowolnie udekorować.

Porady

Klarowanie można pominąć, ale galaretka będzie mętna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować