Karkówka z gruszkami

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Gotuję dla męża i 2-letniego synka. W weekendy zwykle przyrządzam na obiad coś ekstra.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    5 twardych gruszek
    3 czerwone papryki
    50 dag ziemniaków
    przyprawa do karkówki
    przyprawa do dań z ziemniaków
    przyprawa uniwersalna
    1,5 łyżeczki suszonego tymianku
    sok z 1/2 cytryny
    olej
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do karkówki. Chłodzimy 8 godzin.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy olejem i oprószamy przy prawą do ziemniaków. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki
    myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski. Smażymy z gruszkami ok. 15 minut na maśle. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i tymiankiem.
  • 3. Mięso podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blachę i podlewamy gorącą wodą. Pieczemy ok. 45 minut w 200 °C. Wkładamy
    ziemniaki i pieczemy jeszcze 30 minut. Układamy gruszki i paprykę. Pieczemy 15 minut.
  • 4. Mięso kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami, papryką i gruszkami. Polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Karkówka

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować