Gotuję dla męża i 2-letniego synka. W weekendy zwykle przyrządzam na obiad coś ekstra.
2 godz.
Składniki:
1 kg karkówki
5 twardych gruszek
3 czerwone papryki
50 dag ziemniaków
przyprawa do karkówki
przyprawa do dań z ziemniaków
przyprawa uniwersalna
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
sok z 1/2 cytryny
olej
łyżka masła
Karkówka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do karkówki. Chłodzimy 8 godzin.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy olejem i oprószamy przy prawą do ziemniaków. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki
myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski. Smażymy z gruszkami ok. 15 minut na maśle. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i tymiankiem.
3.Mięso podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blachę i podlewamy gorącą wodą. Pieczemy ok. 45 minut w 200 °C. Wkładamy
ziemniaki i pieczemy jeszcze 30 minut. Układamy gruszki i paprykę. Pieczemy 15 minut.
4.Mięso kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami, papryką i gruszkami. Polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Komentarze