Karkówka po cygańsku

4.51 (270 ocen)

  • 3 godz.

Szybka w przyrządzeniu, jednak każe na siebie czekać. Dochodząc powoli w piekarniku zapachem zniewala każdego domownika. Idealnie kruche mięso, wyważony sos nadaje całości wyśmienity smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg karkówki
    40 dag. pieczarek
    2 czerwone papryki
    3 duże cebule

    Przyprawy : przyprawa uniwersalna,

    Zalewa:
    1 szklanka wody
    6 łyżek octu winnego
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    1 koncentrat pomidorowy (200ml)
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki czosnku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    do smaku: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (270 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy przyprawa uniwersalna, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na półksiężyce i układamy na karkówce, następnie dodajemy starte na grube oczka pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160C) na około dwie godziny. Podajemy z ziemniakami.

Porady

Aby karkówka była krucha należy przygotowywać ją cały czas pod zamknięciem, jeśli zależy nam na bardziej spieczonym mięsko to na 20 min. przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywę naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inny przepis na karkówkę!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować