Ciasto budyniowy na zimno

4.5 (196 ocen)

  • 4 godz.

Budyń kojarzy mi się z weekendami u mojej babci. Przepyszny na ciepło polany sokiem malinowym...Moje dzieci również uwielbiają jego smak, dlatego często przygotowuję go na różne sposoby. Tu wersja na zimno

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 op. budyniu waniliowego
    5 szklanek mleka
    200 g. masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki
    aromat waniliowe - 1 łyżeczka
    1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
    150 g herbatników
    2-3 banany
    2 galaretki ( ja dałam agrestową)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto budyniowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym cukrem, aromatem i masłem.
  • 2. Pozostałe,mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa
  • 3. Zagotowujemy wodę i według opisu przygotowujemy galaretkę. Studzimy
  • 4. Na spód blaszki wykładamy herbatniki
  • 5. Na herbatniki wykładamy gorącą masę
  • 6. Na wystudzone cisto wykładamy banany i polewamy ciągająca się galaretką
  • 7. Ciasto wkładamy do lodówki.

Porady

Banany warto układać tuż przed polaniem galaretką, żeby nie ściemniały. Można użyć galaretki cytrynowej i wtedy lekko skropić banany cytryną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować