Kanapkowe warkoczyki

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Lubię gotować i dobrze mi to wychodzi. Te kanapki smakują nawet niejadkom.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 200 ml mleka
    ● ok. 25 dag mąki
    ● jajko
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● 3 dag drożdży
    ● 2 łyżeczki oleju
    Masło czosnkowe:
    ● 10 dag masła
    ● ząbek czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    Oraz:
    ● kilka plastrów wędliny
    ● sałata lodowa
    ● pomidor
    ● ogórek
    ● cebula
    ● szczypiorek
    ● tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kanapkowe warkoczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem,
    solą i cukrem oraz 1/2
    mąki. Odstawiamy na 30 minut
    w ciepłe miejsce. Do rozczynu
    dodajemy olej, resztę mąki i jajko. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli
    będzie zbyt rzadkie, dosypujemy
    mąki. Odstawiamy
    w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Z ciasta formujemy równej
    długości wałeczki i po dwa zaplatamy w warkocze. Pieczemy
    35 minut na natłuszczonej
    blasze w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Czosnek obieramy, przeciskamy
    przez praskę i ucieramy
    z miękkim masłem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
    Mieszamy z posiekaną natką
  • 4. Bułki przekrawamy wzdłuż
    na pół. Smarujemy masłem
    czosnkowym. Wykładamy pokrojone
    dodatki, posypujemy
    szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować