Kanapkowe warkoczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z mlekiem,
solą i cukrem oraz 1/2
mąki. Odstawiamy na 30 minut
w ciepłe miejsce. Do rozczynu
dodajemy olej, resztę mąki i jajko. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli
będzie zbyt rzadkie, dosypujemy
mąki. Odstawiamy
w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Z ciasta formujemy równej
długości wałeczki i po dwa zaplatamy w warkocze. Pieczemy
35 minut na natłuszczonej
blasze w 180 °C. Studzimy.
3.Czosnek obieramy, przeciskamy
przez praskę i ucieramy
z miękkim masłem. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Mieszamy z posiekaną natką
4.Bułki przekrawamy wzdłuż
na pół. Smarujemy masłem
czosnkowym. Wykładamy pokrojone
dodatki, posypujemy
szczypiorkiem.
Komentarze