Ogórki kanapkowe

4.5 (159 ocen)

Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała Margarytka. Przepis z Kulinarne szaleństwa Margarytki.

Składniki:


  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
    500 ml wody
    1i3/4 szkl octu 10%
    1i3/4 szkl cukru
    1 łyżka gorczycy
    1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    10 kulek ziela angielskiego
    1 płaska łyżka kurkumy
    1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować