Kajmakowa babka z polewą

4.42 (12 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać ,że babka wyszła przepyszna.Idealnie puszysta i mięciutka.Bardzo delikatna w smaku.Polecam na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )
    półtorej szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy

    polewa:
    pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
    pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

    dodatkowo:
    bułka tarta do posypania foremki
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
Wystaw ocenę:

4.42 (12 ocen)

Kajmakowa babka z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę,cukier i jajka dokładnie ucieramy,następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku,dokładnie ucieramy.
    Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,również dokładnie ucieramy.
  • W foremce. 2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  • Upieczona. 3. Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.
  • Udekorowana. 4. Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce.Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę.Dekorujemy również startą czekoladą.Odstawiamy do stężenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować