Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać ,że babka wyszła przepyszna.Idealnie puszysta i mięciutka.Bardzo delikatna w smaku.Polecam na świąteczny stół.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
polewa:
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
dodatkowo:
bułka tarta do posypania foremki
masło lub margaryna do posmarowania foremki
Kajmakowa babka z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę,cukier i jajka dokładnie ucieramy,następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku,dokładnie ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,również dokładnie ucieramy.
2.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3.Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.
4.Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce.Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę.Dekorujemy również startą czekoladą.Odstawiamy do stężenie.
Komentarze