Kaczka w sosie winno - śliwkowym

0 (0 ocen)

Mięso z kaczki duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina i suszonych śliwek. Wyszło bardzo smaczne, polecam :)

Składniki:

  • 2 kacze udka
    2 kacze piersi
    5 suszonych śliwek kalifornijskich
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1 gałązka rozmarynu
    2 gałązka tymianku cytrynowego
    sól kamienna
    pieprz
    suszony majeranek
    4 ząbki czosnku
    woda
    1 płaska łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w sosie winno - śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka 1. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Dodać rozmaryn, tymianek i ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie patelnię rozgrzać i na bardzo rozgrzaną położyć nogi i piersi z kaczki. Mięso dobrze zrumienić, tłuszcz powinien się wytopić. Część tłuszczu odlać, zostawić mniej więcej połowę, dodać czosnek i zioła, suszone śliwki, wlać wino i pół szklanki wody. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez około 2 godziny.W razie konieczności dodać trochę wody. Pod koniec duszenia, gdy mięso będzie odchodziło od kości i będzie miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z małą ilością wody oraz łyżką sosu. Chwilkę jeszcze pogotować by powstał gęstszy sos.
    Mięso dobrze smakuje z ziemniakami i sałatką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować