Kaczka pieczona z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek w kostce) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso, również w środku - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
2.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną pomarańczę kroimy ze skórką w ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kaczkę. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1,5- 2 godz.
3.W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe pomarańcze pokrojone w plasterki i pieczemy. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, delikatna i soczysta.
Komentarze