Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyka w trochę lżejszej wersji, bo do tradycyjnego gulaszu wołowego dodałam jesiennych warzyw, a więc dyni i cukinii. Starta cukinia smacznie zagęściła sos, a jednocześnie nie dodała mu kalorii.

  • 60 min

Składniki:

  • wołowina bez kości /rostbef/ - ½ kg
    dynia Hokkaido - 1/4 szt.
    cukinia -1,5 szt.
    duża cebula - 1 szt.
    czosnek - 4 ząbki
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    wędzona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
    mielona ostra papryka - do smaku
    kminek – ½ łyżeczki
    liść laurowy – 1 szt.
    sól – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
    bulion warzywny – 1/2 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso pokrojone w grubą kostkę i obsmażyć na dużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i kminek.
    Do obsmażonego mięsa dolać trochę bulionu i dusić pod przykryciem 15 minut.
  • 2. Dolać kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut. Jedną cukinię pokroić w plasterki i dodać do rondla z mięsem. Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą. Ewentualnie dolać nieco bulionu lub wody i całość dusić na wolnym ogniu.
  • 3. Pół cukinii zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rondla z gulaszem, zamieszać i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować