Zupa na chłodne jesienne dni dzięki ognistej papryczce chili. Do tego warzywa z mojej działki i kiełbaska z dziczyzny od kuzyna. W sobotni chłodny dzień nic lepszego nie mogło się trafić :)
50 min
Składniki:
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
350 g ziemniaków
1 łyżka oliwy extra vergine
3 litry bulionu warzywnego
100 g jarmużu
1 pomidor
1/2 papryczki chili
100 g kiełbaski z dziczyzny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
Jesienna zupa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić w garnku na maśle, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać oliwę i posiekanego pora. Całość podsmażać przez około 5 min.
2.Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka razem z posiekaną papryczką chili.
3.Obrać ziemniaki, posiekać i dodać do garnka. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać sos sojowy, pieprz i gotować przez 15 min.
4.Posiekać jarmuż w drobne paski (bez łodyg) dodać do garnka i gotować przez około 15 min.
5.Na końcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Całość z dodaną kiełbasą i koperkiem podgrzewać przez 2 minuty.
Komentarze