400 g mąki
8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + oliwa do posmarowania formy
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
szklanka ciepłej wody
1.Mąkę wsypać do miski, dodać 8 łyżek oliwy, drożdże sól i miód rozpuścić w szklance ciepłej wody. Płyn dodać do mąki, ugniatać przez około 10 min, w razie potrzeby dodać wody. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
2.Przygotować formę około 24x17 cm, nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większy placek ułożyć na dnie i na nim układać nasze ulubione dodatki, przyprawić ziołami. Szynkę posiekać na drobne kawałki. Całość przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Ciasto odłożyć jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco z ulubionymi sosami.
Po więcej zapraszam na http://cooklife.blox.pl/html :)
Komentarze