Jalfrezi z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Danie to posiada niezwykle wyrazisty smak, a pomysł na nie pochodzi prosto z Indii. Podobno został tam wymyślony jako sposób na wykorzystanie drobiowych resztek.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 pojedyncze większe piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju
    1 cebula pokrojona w drobną kostkę
    1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
    1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    1 łyżka pasty curry (ja użyłam czerwonej, ale można kupić również żółtą lub zieloną)
    1 puszka (400g) krojonych pomidorów
    2 łyżki posiekanych listków kolendry
    2 łyżeczki drobno posiekanego korzenia imbiru
    1 łyżeczka nasion kminu (nie kminku!!!)
    1/2 łyżeczki chili
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jalfrezi z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka musimy pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2,5 cm. W woku lub patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy nasiona kminu i smażymy 2 minuty aż popękają. Następnie dodajemy cebulę, obydwie papryki, czosnek oraz imbir i wszystko razem smażymy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pastę curry i znowu chwilę smażymy (około 2 minuty). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 2 łyżki wody i smażymy przez kolejne 2 minuty. Na końcu wkładamy pokrojoną pierś kurczaka, pomidory wraz z zalewą i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Jalfrezi podajemy z ryżem. Ja użyłam ryżu białego i brązowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować