Danie to posiada niezwykle wyrazisty smak, a pomysł na nie pochodzi prosto z Indii. Podobno został tam wymyślony jako sposób na wykorzystanie drobiowych resztek.
Dla 4 osób
Składniki:
4 pojedyncze większe piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka pasty curry (ja użyłam czerwonej, ale można kupić również żółtą lub zieloną)
1 puszka (400g) krojonych pomidorów
2 łyżki posiekanych listków kolendry
2 łyżeczki drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka nasion kminu (nie kminku!!!)
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki soli
Jalfrezi z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka musimy pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2,5 cm. W woku lub patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy nasiona kminu i smażymy 2 minuty aż popękają. Następnie dodajemy cebulę, obydwie papryki, czosnek oraz imbir i wszystko razem smażymy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pastę curry i znowu chwilę smażymy (około 2 minuty). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 2 łyżki wody i smażymy przez kolejne 2 minuty. Na końcu wkładamy pokrojoną pierś kurczaka, pomidory wraz z zalewą i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Jalfrezi podajemy z ryżem. Ja użyłam ryżu białego i brązowego.
Komentarze