Jabłka lub Gruszki w syropie

4.47 (204 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealne do deserów lub na kompot

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 1 litrowy słoik:
    Jabłka lub gruszki, kilka sztuk
    Woda/ na 1 litrowy słoik- 2 szklanki
    Cukier/ na 1 litrowy słoik 5 łyżek, do smaku
    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (204 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Jabłka lub gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, obrać, wyrzucić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki .
    Ułożyć w słoiku.
    Zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny.
    Gorącym syropem zalać owoce i szczelnie zamknąć.
    Pasteryzować 6-7 minut. Owoce zbyt długo pasteryzowane rozpadną się i będzie z tego tylko kompot
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować