Hawajskie ciasto z ptasim mleczkiem i ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne połączenie biszkopta, mas na bazie bitej śmietany, ananasa oraz ptasiego mleczka. Wszystko ze sobą dobrze smakuje. Serdecznie polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    4 kopiaste łyżki cukru
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej/ tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa I:
    opakowanie pianek typu Ptasie Mleczko o smaku cytrynowym
    400g. Śmietany 36%
    2 łyżki cukru
    1 puszka ananasa w syropie
    1 łyżeczka żelatyny w proszku

    Masa II:
    syrop ananasowy, ten z puszki
    100ml. wody
    2 galaretki Pina Colada
    400g.śmietany 36%

    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa
    450ml. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Hawajskie ciasto z ptasim mleczkiem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenie, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Masa I: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, ostudzić. Ostudzoną powoli przelać do śmietany, mieszając. Dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Biszkopt wysmarować niewielką ilością masy I, na masę poukładać w szachownicę Ptasie Mleczko. Pozostałą masą wypełnić luki pomiędzy czekoladkami. Schłodzić.
  • 3. Masa II: Syrop i wodę zagotować, dodać do nich sypkie galaretki i dobrze wymieszać do ich ostudzenia. Pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywną, powoli dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Masę II wyłożyć na masę pierwszą, schłodzić.
  • 4. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować