Masa serowa:
1 kg sera białego twarogowego
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 budynie śmietankowe na 3/4 litra
pół szklanki mleka
2 galaretki cytrynowe
pół szklanki wody
25 dkg margaryny
Sernik z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek kokosowy: białka ubijamy stopniowo dodajemy cukier, na koniec dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystko razem mieszamy. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
2.Masa serowa: margarynę dajemy do rondla i rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie śmietankowe rozpuszczamy w pół szklance mleka i dodajemy do sera, gotujemy aż zakipi. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody, mieszamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę serową do stężenia.
3.Jak masa serowa przestygnie i zacznie tężeć to przekładamy: dajemy placek kokosowy, wykładamy na niego połowę masy serowej.
4.Na masie serowej układamy ptasie mleczko.
5.Na ptasie mleczko wykładamy drugą część masy serowej.
Komentarze