• Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzieci powiedziały: "Mamo, smakują jak te z McDonalda!". Odebrałam to jako komplement :). A tak na poważnie, to jeśli już jeść hamburgery, to tylko robione w domu... na przykład z okazji Dnia Dziecka.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina: 0.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - bułka tarta: 0.5 szklanki

    - sałata lodowa: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - ogórek (kiszony lub konserwowy): 2 sztuki
    - boczek: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka

    - majonez: 2 łyżki
    - ketchup: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Przystawki

Hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki upiec wg przepisu: http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/bulki-na-hamburgery. Czas przygotowania podany jest bez pieczenia bułek.
  • 2. Wołowinę zmielić i wymieszać z jajkiem, bułka tartą, solą, pieprzem i pietruszką. Formować płaskie, nie za grube kotleciki średnicy bułki.
  • 3. Boczek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na chrupiąco.
  • 4. Pomidora, cebulę i ogórka pokroić na plasterki. Sałatę umyć i podzielić na liście.
  • 5. Majonez i ketchup wymieszać razem.
  • 6. Bułki podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Kotlety smażyć z obu stron na rumiano, około 3 minut z każdej strony. Na każdej bułce umieszczać po kolei sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, boczek i sos. Zamknąć druga połową i docisnąć. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować