Domowe hamburgery

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do przygotowania domowe hamburgery przygotowane przez mojego narzeczonego od czasu do czasu on też lubi coś przygotować szybkiego na śniadanie lub kolację. Były przepyszne.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
    sałata zielona
    1/2 cebuli czerwonej
    2 ogórki konserwowe

    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    łyżeczka musztardy

    Hamburgery:
    250 g mięsa mielonego wołowego
    2 łyżki bułki tartej
    łyżeczka przyprawy do mięs
    4 plastry sera topionego w plastrach
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Kanapki

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć mięso mielone wołowe dodać bułkę tartą oraz przyprawę, wyrobić mięsną masę. Uformować cienkie i okrągłe kotleciki, kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju z dwóch stron na złoty kolor na jednej stronie położyć po plastrze sera i poczekać aż się roztopi, jeszcze gorące mięso z serem położyć na bułkach. Składniki na sos wymieszać.
  • 2. Bułki przekroić na pół i posmarować sosem położyć mięso, sałatę oraz bardzo drobną pokrojoną cebulkę w kostkę i ogórki w plasterki, posmarować resztą sosu i przykryć drugą bułką.
  • 3. Bułki przełożyć na talerz i odgrzać kilka sekund w mikrofali lub jeśli ktoś woli chrupiące można odgrzać bułki na patelni.

Porady

Kotleciki można zrobić cienkie lub grube w zależności kto jakie lubi, my wolimy bardzo cienkie. Sera użyłam firmy Hochland w plastrach topiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować