Halva - turecka słodycz

0 (0 ocen)

  • 10 min

Chałwa to jedna z najstarszych słodkości świata. Ten prosty w przygotowaniu przysmak dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych.

  • 10 min

Składniki:



  • 200g sezamu
    2 łyżki miodu
    1 garść migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Halva - turecka słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    PRZYGOTOWANIE


    Sezam prażymy kilka minut na suchej patelni,aż ziarna delikatnie się zrumienią. Przestudzony sezam wraz z połową migdałów miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy. Na koniec dorzucamy pozostałą część migdałów. Chałwę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną zimną wodą łyżką, wyrównujemy masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, żeby chałwa dobrze stężała. Chałwa świetnie będzie się komponowała np. z lodami waniliowymi.


Porady

Uwaga! Osoby, które stosują AIP (protokół autoimunologiczny) nie mogą spożywać chałwy ze względu na zawartość nasion i orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować