Kokosowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady na masę czekoladową rozpuszczam w kąpieli wodnej, a śmietanę ubijam na sztywno. Kiedy czekolada przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając.
W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”).
Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy.
Ciasto wstawiam do lodówki.
2.Przygotowuję masę kokosową. Śmietanę ubijam na sztywno i cały czas ubijając dodaję po łyżce mascarpone oraz cukier puder. Następnie dodaję do masy wiórki, migdały i rozgniecione rafaello lub pokruszoną princessę i delikatnie mieszam łopatką. Tak przygotowaną masę wykładam na mus czekoladowy i przykrywam ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki nasączam sokiem pomarańczowym. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki.
3.Następnie przygotowuję polewę czekoladową. Śmietanę zagotowuję, ściągam z ognia i wrzucam do niej połamaną czekoladą oraz dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy polewa przestygnie, wylewam ją na ciasto i ponownie wstawiam wszystko do lodówki na kilka godzin. Można przystroić kilkoma rafaello.
Smacznego :)
Komentarze