Smażone krewetki z makaronem ryżowym na świeżym szpinaku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smażone krewetki z makaronem ryżowym na świeżym szpinaku - bez glutenu.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g krewetek (kupuję w Biedronce. Opakowanie kosztuje 12.99 zł),
    * 60 g makaronu ryżowego (na porcję 30 g). Użyłam makaronu wstążki firmy Tao Tao.
    * orzechy nerkowca,
    * migdały,
    * pestki dyni,
    * świeży szpinak,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * łyżka soku z limonki lub cytryny,
    * natka pietruszki,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 łyżeczki oleju kokosowego,
    * przyprawa chili lub świeża papryczka chili.
    * sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone krewetki z makaronem ryżowym na świeżym szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut. W tym czasie na patelni prażymy: orzechy nerkowca, migdały i pestki dyni. Pamiętajmy, że w trakcie prażenia nie używamy tłuszczu.

    Krewetki rozmrażamy, suszymy i odrywamy ogonki. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną papryczkę chili i krewetki. Krewetki muszą się usmażyć. Jeśli patelnia nie będzie wystarczająco rozgrzana krewetki puszczą soki i zaczną się dusić, a tego nie chcemy.
    Odcedzamy makaron, dorzucamy na patelnię i smażymy. Na sam koniec dokładamy posiekaną pietruszkę.

    Sos.
    Mieszamy: 2 łyżki oliwy + łyżkę soku z limonki + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + szczyptę soli.

    Na talerzu układamy umyty i osuszony szpinak, wykładamy makaron i krewetki. Posypujemy prażonymi orzechami i pestkami dyni, a całość polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować