Taki gulasz z polędwiczki 2 - 3 latek na pewno zje ze smakiem. Mięso jest mięciutkie, warzywa delikatne. Danie dostarcza dziecku niezbędnych witamin i minerałów. Oprócz drobiowego, gulasz z polędwiczki to najlżejsza wersja gulaszu.
35 min
Składniki:
1 nieduża polędwiczka wieprzowa
1 cebula
1 marchewka
1 kalarepka
1 szkl. bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego
sól do smaku - ¼ łyżeczki lub ewentualnie trochę więcej
1 łyżeczka mąki
pietruszka - natka do posypania
Gulasz z polędwiczki z warzywami - dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę, kalarepkę i polędwiczkę (po oczyszczeniu z błon) również pokroić w kostkę.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać polędwiczkę, a gdy się zarumieni, dodać marchewkę, kalarepkę, bulion i sól - na razie około ¼ łyżeczki. Dusić 20 - 30 minut na małym ogniu. Całość posypać łyżeczką mąki, wymieszać, ponownie zagotować i spróbować czy nie trzeba doprawić.
Podawać z kaszą, ryżem, bułeczką lub ziemniakami.
Komentarze