Gulasz z kapustą i pieczarkami

4.5 (189 ocen)

Gulasz wyszedł bardzo smaczny,mięsko miękkie i apetyczne.Ja swój gulasz podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym . . .

Składniki:

  • 400g chudej karkówki
    6 dużych pieczarek
    3 wielkie garście posiekanej kapsty
    1 średnia cebula
    2 łyżki mąki
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    200ml bulionu z kostki mięsnej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Przyprawy wg.uznania:
    suszony rozmaryn,papryka czerwona w proszku,czosnek granulowany,płatki chili,sól morska ziołowa (młynek Kamis)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na spore kawałki.
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • etapy przygotowania 2. Do szybkowara wlać olej,dodać mięso,cebulę i wyżej wymienione przyprawy.Smażyć mieszając aż cebula zmięknie a mięso się zarumieni. Dodać pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć.Posypać mąką,zamieszać i wlać wywar.Wrzucić kapustę,ziele angielskie i listki laurowe,całość jeszcze raz zamieszać. Szybkowar przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut i gotowe. Zdjąć szybkowar z ognia,odparować i można podawać . . . .

Porady

Zamiast bulionu z kostki mięsnej, dodać lepiej swój rosół domowy.Ja akurat nie miałam i postanowiłam skorzystać z kostki. Wyszło smacznie ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Karkówka Pieczarki Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować