• Gulasz z dzika

    Dodane przez: mirasolka

  • Mój mąż jest myśliwym i ma wielu znajomych w tym środowisku. Mój gulasz z dzika jest tą potrawą, która jako pierwsza znika z półmiska na myśliwskich spotkaniach.

  • Składniki

    szynka lub łopatka z dzika,

    smalec do smażenia (najlepiej gęsi),

    3 cebule,

    4-5 ząbków czosnku,

    1 duża marchewka,

    pół małego selera,

    mała pietruszka,

    pół małej pietruszki,

    1 czerwona ( zielona lub zółta) papryka,

    4 pieczarki,

    kilka grzybków suszonych,

    6-7 suszonych żurawin,

    3 śliwki suszone lub wędzone,

    2 łyzki płynnego miodu,

    łyżka musztardy (dijon, sarepskiej, kozackiej lub miodowej)

    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

    kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu,

    5-6 ziarenek ziela angielskiego,

    2 listki laurowe

    szczypta lub według uznania -suszone zioła (majeranek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra),

    sól i pieprz

    pół butelki czerwonego wytrawnego wina

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso sprawić czyli oczyścić z błon, pokroić w kostkę obsmażyć dobrze ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla lub garnka i pozwolić mięsu odpocząć przez ok. 10 - 15 min. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Przełożyć do mięsa. Na tłuszcz wsypać paprykę słodką i wyłożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i energicznie mieszając pozwolić papryce wchłonąć tłuszcz. Uważać żeby nie przypalić papryki. Na patelnię wlać wino. Zagotować. Następnie wszystkie patelniowe smaki wlać do rondla z mięsem. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kawałków dziczyzny. Włożyć do garnka. Teraz pora na pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem trochę ponad godzinę ( aż do zupełnej miękkości mięsa). Należy co jakiś czas mieszać i podlewać w razie potrzeby wodą, bulionem albo winem.

  • Rady

    Gulasz najlepiej smakuje z ,surówką z buraczków i kluskami śląskimi.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, kuchnia myśliwska
  • 7 komentarzy
    • Szafranowy raj
      2013-01-21T20:12:53+01:00 Szafranowy raj
      No nareszcie cudowna tradycyjna kuchnia polska !!! Często juz zapomniana :)
    • redakcyjna_kucharka
      2013-01-22T13:09:52+01:00 redakcyjna_kucharka
      w składnikach jest "mała pietruszka" i "pół małej pietruszki" - co powinno być?
    • mirasolka
      2013-01-22T14:05:22+01:00 mirasolka
      no tak a powinno być mała pietruszka lub pół dużej pietruszki. Za nieścisłość przepraszam.
    • Gość
      2013-07-19T18:58:32+02:00 k3nski@poczta.fm (gość) IP: 217.144.*.*
      A jałowca do dziczyzny Pani nie dodaje ?
    • Gość
      2013-11-04T07:10:39+01:00 gość (gość) IP: 195.182.*.*
      Przepis wspaniały! Gulasz wyszedł przepyszny.
    • Gość
      2014-02-01T13:12:29+01:00 endi (gość) IP: 164.127.*.*
      dla mnie przepis bomba, pyszny jak cholera!
    • Gość
      2014-05-17T15:55:52+02:00 Piskorz18 (gość) IP: 87.205.*.*
      absolutnie nr 1! Jadłem juz kilka rożnych potraw z dzika, sam kilka tez przygotowałem, ale ta propozycja jest naprawdę genialna! Czekamy na więcej

Dodane przez: mirasolka

mirasolka 5

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-21T20:11:24+01:00

6653 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »