Ślimaczek z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa ziemniaczana:
Ziemniaki ugotowac, przepuścic przez praskę, dodac mąkę i wyrobic jednolitą masę. Następnie wlożyc do woreczka foliowego i rozwalkowac na placek o grubości ok. 0,5 cm.
W dużym rondlu zagotowac wodę z dwiema łyżkami soli.
2.Farsz:
Zdjąc wierzchnią częśc woreczka z masy ziemniaczanej. Na placek wylożyc zblanszowane na patelni, na łyzeczce masla z dodatkiem czosnku, liście szpinaku . Na warstwę szpinaku wylożyc cieniutkie plasterki skrojone z fileta łososia. Doprawic solą smakową oraz pieprzem cytrynowym. Pomagając sobie spodnią stroną woreczka na której znajduje masa ziemniaczana zwinąc roladę, Przelożyc na bawełnianą serwetę, którą należy zwinąc w cukierek i związac końce.
Roladę w serecie należy wlożyc do rondla z osoloną wodą i gotowac ok. 7 minut. po tym czasie roladę należy wyjąc, odwinąc serwetę i ostudzic.
3.Serwowanie:
Roladę pokroic na plastry o grubości ok. 1 cm i podsmażyc na maśle z dwóch stron. Podawac z cząstkami cytryny.
Komentarze