Z przepisu Bo-Bożeny, /przepis/salatka-z-grzybow-lesnych-na-zime-2 z moimi małymi zmianami, polecam, jest pyszniutki
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg grzybów lesnych lub pieczarek, u mnie pieczarki
1 kg cebuli, u mnie cukrowa
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju, u mnie ¾ szklanki
190 gram koncentratu pomidorowego, Łowicz
1,5 łyżki soli, u mnie 2 płaskie łyżki
4 łyżki cukru, u mnie 7 łyżek
Pieprz mielony do smaku
Ja dodałam jeszcze:
0,5 szklanki różowego wina Carlo Rossi
1 łyżeczką tymianku suszonego
1 łyżka sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao
Sok z 1 cytryny + 1 łyżka soli do gotowania grzybów
Olej z masłem do smażenia cebuli.
Grzyby w sosie pomidorowo- winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z łyżką soli i sokiem z 1 cytryny.
Wrzucić umyte i pokrojone pieczarki. Doprowadzić do wrzenia i osączyć.
W dużym rondlu zeszklić na rozgrzanym oleju z łyżką masła cebule pokrojone w grubą kostkę.
Dodać do niej osączone pieczarki, wlać ¾ szklanki oleju, wymieszać i poddusić 5 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wymieszać i dodać cukier, sól, pieprz do smaku, tymianek, sos Tao Tao, wino.
Dokładnie wymieszać, chwileczkę poddusić i nakładać w słoiki.
Zamknąć i pasteryzować 15 minut.
Z tej porcji wyszło 6 słoików 0,5 litrowych i trochę do degustacji. Pyszniutki sosik
Komentarze