Grzyby w sosie pomidorowo- winnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z przepisu Bo-Bożeny, /przepis/salatka-z-grzybow-lesnych-na-zime-2 z moimi małymi zmianami, polecam, jest pyszniutki

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg grzybów lesnych lub pieczarek, u mnie pieczarki
    1 kg cebuli, u mnie cukrowa
    0,5 szklanki octu 10%
    0,5 szklanki oleju, u mnie ¾ szklanki
    190 gram koncentratu pomidorowego, Łowicz
    1,5 łyżki soli, u mnie 2 płaskie łyżki
    4 łyżki cukru, u mnie 7 łyżek
    Pieprz mielony do smaku
    Ja dodałam jeszcze:
    0,5 szklanki różowego wina Carlo Rossi
    1 łyżeczką tymianku suszonego
    1 łyżka sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao
    Sok z 1 cytryny + 1 łyżka soli do gotowania grzybów
    Olej z masłem do smażenia cebuli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w sosie pomidorowo- winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby w sosie pomidorowo- winnym 1. Zagotować wodę z łyżką soli i sokiem z 1 cytryny.
    Wrzucić umyte i pokrojone pieczarki. Doprowadzić do wrzenia i osączyć.
    W dużym rondlu zeszklić na rozgrzanym oleju z łyżką masła cebule pokrojone w grubą kostkę.
    Dodać do niej osączone pieczarki, wlać ¾ szklanki oleju, wymieszać i poddusić 5 minut.
    Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wymieszać i dodać cukier, sól, pieprz do smaku, tymianek, sos Tao Tao, wino.
    Dokładnie wymieszać, chwileczkę poddusić i nakładać w słoiki.
    Zamknąć i pasteryzować 15 minut.
    Z tej porcji wyszło 6 słoików 0,5 litrowych i trochę do degustacji. Pyszniutki sosik
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować