Grillowany filet z kurczaka zapiekany z serem gorgonzola i szynką parmeńską

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Podany z pieczonymi warzywami,pesto ze smażonej czerwonej cebuli i lubczykiem.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 filety z kury ok.200g każda
    4 plasterki cienko skrojonej szynki parmeńskiej
    5 łyżek oleju rzepakowego
    szczypta imbiru,cynamonu,gałki muszkatołowej,kurkumy,papryki słodkiej i ostrej
    sól,pieprz ziołowy
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

    ~pesto~ 1 czerwona cebula
    10szt. orzechów laskowych prażonych na suchej patelni
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    100ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka solu z cytryny
    sól,pieprz do smaku

    300g. sera gorgonzola
    50ml. śmietany
    2 żółtka
    pieprz ziołowy do smaku

    2 ziemniaki
    1 marchew
    1 papryka czerwona
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała cukinia
    3 duże pieczarki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    oregano,bazylia,,tymianek,rozmaryn,sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pesto Grill

Grillowany filet z kurczaka zapiekany z serem gorgonzola i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyszczamy,płuczemy,lekko rozbijamy.Z oleju,imbiru,cynamonu,gałki muszkatołowej,kurkumy,papryki słodkiej,ostrej,czosnku robimy marynatę.Do marynaty wkładamy filety dokładnie mieszamy odstawiamy.
    ~pesto~
    Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,podsmażamy ok.5 minut na średnim ogniu.Gasimy płomień,dodajemy orzechy,lubczyk,sok z cytryny,doprawiamy do smaku.Całość miksujemy blenderem na gładkie pesto.
    ~Ziemniaki,marchewkę obieramy,kroimy w kształt frytek.Paprykę oczyszczamy z nasion kroimy w szerokie paski.Cukinię kroimy w duże słupki.Pieczarki,seler naciowy kroimy w dużą kostkę.Warzywa przekładamy na blachę,doprawiamy ziołami,solą,pieprzem,polewamy oliwą,dokładnie mieszamy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.Pieczemy do miękkości.
    Gorgonzolę mieszamy ze śmietaną i żółtkami (najlepiej widelcem) na gładko,doprawiamy pieprzem.
    Rozgrzewamy grilla,kładziemy filety,grillujemy po 5 minut z każdej strony.Filety studzimy,owijamy szynką parmeńską.Na górę kładziemy pastę serową,zapiekamy w piekarniku ok.10 minut.Filety rozkładamy na talerze,podajemy z pieczonymi warzywami,polewamy cebulowym pesto.Dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidora.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować