Grillowany filet z kurczaka zapiekany z serem gorgonzola i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyszczamy,płuczemy,lekko rozbijamy.Z oleju,imbiru,cynamonu,gałki muszkatołowej,kurkumy,papryki słodkiej,ostrej,czosnku robimy marynatę.Do marynaty wkładamy filety dokładnie mieszamy odstawiamy.
~pesto~
Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,podsmażamy ok.5 minut na średnim ogniu.Gasimy płomień,dodajemy orzechy,lubczyk,sok z cytryny,doprawiamy do smaku.Całość miksujemy blenderem na gładkie pesto.
~Ziemniaki,marchewkę obieramy,kroimy w kształt frytek.Paprykę oczyszczamy z nasion kroimy w szerokie paski.Cukinię kroimy w duże słupki.Pieczarki,seler naciowy kroimy w dużą kostkę.Warzywa przekładamy na blachę,doprawiamy ziołami,solą,pieprzem,polewamy oliwą,dokładnie mieszamy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.Pieczemy do miękkości.
Gorgonzolę mieszamy ze śmietaną i żółtkami (najlepiej widelcem) na gładko,doprawiamy pieprzem.
Rozgrzewamy grilla,kładziemy filety,grillujemy po 5 minut z każdej strony.Filety studzimy,owijamy szynką parmeńską.Na górę kładziemy pastę serową,zapiekamy w piekarniku ok.10 minut.Filety rozkładamy na talerze,podajemy z pieczonymi warzywami,polewamy cebulowym pesto.Dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidora.SMACZNEGO.
Komentarze