Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wykwintna włoska dojrzewająca polędwica. Połączyłem z sosem morelowym , delikatnie zgrillowałem. , smakowało !

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g polędwicy sezonowanej w Toskanii
    sos morelowy;
    250g świeżych moreli
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka z ½ cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 gałązki tymianku
    40 ml ciemnego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę pokroiłem na grube plastry. Rozgrzałem grilla, mięso grillowałem tylko kilka minut, aby zachować aromat uzyskany dzięki sezonowaniu w specjalnych warunkach we Włoszech.
    Polędwicę podałem z sosem morelowym przyrządzonym na bazie rumu.

    Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

    Podałem z świeżo pieczoną bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować