Wykwintna włoska dojrzewająca polędwica. Połączyłem z sosem morelowym , delikatnie zgrillowałem. , smakowało !
35 min
Składniki:
300 g polędwicy sezonowanej w Toskanii
sos morelowy;
250g świeżych moreli
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 gałązki tymianku
40 ml ciemnego rumu
Grillowanie polędwiczki wieprzowe z sosem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę pokroiłem na grube plastry. Rozgrzałem grilla, mięso grillowałem tylko kilka minut, aby zachować aromat uzyskany dzięki sezonowaniu w specjalnych warunkach we Włoszech.
Polędwicę podałem z sosem morelowym przyrządzonym na bazie rumu.
Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.
Komentarze